Kronik yorgunluk, sürekli veya genellikle, rahatsız edici boyutta yorgunluk hissetme durumudur. Bu makalede, kronik yorgunluğun ne olduğunu, sebeplerini ve yorgunluktan kurtulma yollarına değineceğiz.

Kronik Yorgunluk Nedir?

Kronik yorgunluk, bazı hastalık durumlarında ve bazen organik bir hastalık olmaksızın, sürekli veya genellikle, yorgunluk hissiyle birlikte enerji eksikliği, halsizlik, güçsüzlük, bıkkınlık, ve motivasyon kaybı gibi belirtilerle kendini gösteren bir durumdur. Kişi, uzun süre dinlenmesine rağmen kendini yorgun hisseder ve bu durum günlük aktivitelerini etkileyebilir.

Kronik Yorgunluk

Kronik Yorgunluğun Sebepleri:

Kronik yorgunluğun bir çok nedeni olabilir. Öncelikle bir hastalık belirtisi olarak ele alınmalı, detaylı bir muayene ve laboratuvar analizleri yapılmalıdır. En sık rastlanan kronik yorgunluk nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Organik hastalıklar: Uzun seyirli hastalıklarda vücudun genel olarak enerjisi azalmaktadır. Enfeksiyon hastalıkları, kanserler, ağır ameliyatlar, diyaliz gibi kronik tedaviler kronik yorgunluk nedenleridir. Beslenme bozuklukları, derin kansızlıklar gibi birçok hastalıkta, halsizlik belirgin bir semptomdur.
  • Romatolojik hastalıklar ve tedavide kullanılan bazı ilaçlar: fibromiyalji gibi hastalıklarda kronik yorgunluk çok belirgindir. Tedavi için kullanılan bazı kimyasal ilaçlar da ağrı kontrolünde bir derece katkı sağlasa da, yorgunluğu artırabilmektedir.
  • Diyabet: kan şekeri düzensizlikleri, yüksek insülin direnci ve dalgalı kan glukoz seviyeleri, kronik yorgunluk nedeni olabilmektedir.
    Kronik ağrı, hormonal dengesizlikler, özellikle tiroid hormon eksikliği (hipotiroidi), melatonin, serotonin gibi hormonların eksiklikleri enerji düşüklüğü nedeni olabilir.
  • Psiko emosyonel stres: Yoğun ve uzun süreli duygusal stres, enerji seviyelerini düşürmek ve kronik yorgunluk hissi oluşturmakta büyük bir paya sahiptir.Depresyon veya anksiyete kronik yorgunlukla ilişkilendirilebilir.
  • Uyku Bozuklukları: Uyku apnesi, uykusuzluk veya uyku kalitesinin düşük olması gibi uyku bozuklukları, kronik yorgunluğa neden olabilir.
  • Vitamin mineral eksiklikleri: enerji metabolizmasında görevli, özellikle magnezyum ve demir gibi elementlerin, başta A, B, C, D olmak üzere vitaminlerin, glutatyon, koenzim Q10 gibi moleküllerin eksiklikleri ve bunların eksikliklerine neden olan durumlar, kronik yorgunluk ve enerji düşüklüğü nedeni olabilmektedir.
  • Yaşlanma: yaşlılıkla birlikte, metabolizma yavaşlar başka bir neden olmaksızın tek başına halsizlik ve bitkinlik nedeni olabilir.

    Kronik Yorgunluğun Tedavisinde Neler Yapılabilir?

    Öncelikle mutlaka tıbbi değerlendirme gereklidir. Hastalık nedeni saptanmadan tedavi girişimi doğru ve etkili olmayabilir.

Kronik yorgunluktan kurtulmak için aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz:

  • Organ spesifik tedaviler: Nedene yönelik, hastalıklara uygun tıbbi tedaviler hekimlerce planlanır, uygulanır ve izlenir.
  • Yaşam tarzı değişiklikleri: Uyku düzeni, düzenli fiziksel aktivite, beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi, sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme gibi öneriler önemlidir.
  • Stres yönetimi: Stresi azaltmak için rahatlama teknikleri, spiritual etkinlikler, manevi destekler, meditasyon veya yoga gibi aktiviteler denenebilir.
  • Seyahat: doğa yürüyüşleri, kampçılık gibi etkinlikler katkı sağlayabilir

Kronik Yorgunluk Hakkında Detaylı Bilgi Al

Kronik Yorgunluk Tedavisinde Etkinliği Olan GETAT Uygulamaları Nelerdir?

Kronik yorgunluğu yönetmek için tıbbi tedaviler ve yaşam tarzı değişikliklerine ilaveten yararlanılabilecek bir çok GETAT uygulaması bulunur. Bunlardan başlıcaları şunlardır:

  • Major Otohemoterapi: Damardan ozon uygulaması olarak bilinir. Ozon tedavisi hem kök neden hastalığın tedavisinde hem de genel anlamda kronik yorgunlukta oldukça etkili bir destektir.
  • Fitoterapi, aromaterapi ve homeopati: Hastalıkların tedavisinde ve ayrıca genel anlamda halsizlik ve yorgunluğun yönetiminde etkili olabilmektedir.
  • Akupunktur, biorezonans, bio frekans gibi destekler etkili olabilmektedir.
  • PEMF, Elektromanyetik alan tedavisi: vücuttaki enerji akımını dengelemekte etkili olabilen bir yöntemdir
  • Vitamin, mineral tedavileri: oldukça etkili desteklerdir. Damardan veya ağız yoluyla vitamin ve mineral takviyeleri yarar sağlayabilir. Alfa lipoik asit, glutatyon, C Vitamini, kolin en sık uygulanan desteklerdir.
  • Peloterapi: detoksifikasyon adımlarına katkı sağlayan uygulamalardır. Yüksek oranda toksik madde bağlama ve vücuttan uzaklaştırma potansiyeli olan organik kil, volkanik kül gibi elementlerle yapılır. Ağızdan almak, cilde uygulamak, banyo almak gibi tekniklerle uygulanabilir.
  • Kupa tedavisi, hacamat: genel anlamda destek sağlayan bir uygulamadır, ayrıca detoksa katkı sağladığı düşünülür.
  • Tıbbi sülük uygulama: özellikle kan akımının yetersizliğine bağlı durumlarda bölgesel kanlanmayı olumlu etkileyerek hastalıkların tedavisine destek sağlamaktadır.
  • Anti-aging uygulamalar: Son zamanlarda üzerinde yoğunlukla çalışılan bir çok molekül vardır. Yaşlanmanın temel nedeni olan hücresel renesens olarak adlandırılan hücrelerin ölümünü azaltmak ve geri döndürmek için etkili olabilen bazı bileşikler tesbit edilmiştir. Telomer aktivitesini artırar hücre düzeyinde yaşlanmayı azaltmayı amaçlayan bu moleküller, fonksiyonel olarak iyileşmeyi sağlayabilir ve yaşlanmayı önleyecek kronik yorgunluğu destekleyebilmektedir.

 

Kolay Randevu Al