Ozon Tedavisi Nedir?

Ozon tedavisi, ozon gazının tıbbi amaçla kullanıldığı bir yöntemdir. Ozon, üç oksijen (O3) atomundan oluşan bir moleküldür. Tıbbi uygulamalarda, ozon gazından farklı yöntemlerle yararlanılır. Gazların doğrudan damara verilmesi dolaşımı durdurur, ancak hastanın bir miktar kanı alınıp vücut dışında ozon ile karıştırılır ve tekrar vücuda verilir. Ayrıca kas içi, eklem içi gibi lokal olarak, rektal, vajinal, üriner yollarla veya torba, kupa gibi yöntemlerle cilde doğrudan uygulanır. Bu tedavi yöntemi, ozonun antioksidan, immünoregülatör, antikoagülan, ve antimikrobiyal gibi özellikleri nedeniyle birçok sağlık sorununun tedavisinde kullanılmaktadır.

Ozon tedavisi ne işe yarar?

Ozon tedavisi, çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde destekleyici bir yöntem olarak kullanılır. Bunların arasında enfeksiyon hastalıkları, dolaşım bozuklukları, romatolojik rahatsızlıklar, kronik yorgunluk sendromu, alerjik hastalıklar ve cilt problemleri gibi durumlar bulunabilir. Ozon tedavisinin temel amaçları arasında metabolizmayı dengelemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, iltihaplanmayı azaltmak ve dokuların iyileşmesini desteklemek yer alır.

Ozon Tedavisi

Ozon tedavisinin faydaları nelerdir?

Ozon tedavisinin potansiyel faydaları şöylece özetlenebilir:

  • Antioksidan etkisi: Ozon gazı, esasen oksidatif bir moleküldür, ancak mikrogram dozda verilmesiyle vücudun antioksidan sistemini hareketlendirir, serbest radikallerin eliminasyonunu artırarak, oksidatif stresi azaltabilir. Bu sayede hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatabilir ve hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlayabilir.
  • Antimikrobiyal etkisi: Ozon gazı, çok kuvvetli antimikrobiyal özelliklidir. İnsan hücrelerine zarar vermeksizin, çamaşır suyundan binler kat kuvvetli mikrop öldürücü olduğunu gösteren araştırmalar vardır. Bakteri, virüs ve mantar gibi mikroorganizmaları hücre duvarlarını etkileyerek, yok etmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda, sitokin deşarjı üzerinden hücresel ve humoral bağışıklık sistemini etkileyerek, güçlendirilmesinde etkilidir.
  • Dolaşımı düzenleyici etkisi: Ozon, kanın akıcılığını ve dolaşımı artırarak dokuların daha iyi oksijenlenmesini ve beslenmesini sağlayabilir. Bu da iyileşme sürecini hızlandırabilir ve ağrıyı azaltabilir.
  • Anti-enflamatuar etkisi: Ozon gazı, iltihaplanma sürecini baskılayabilir ve iltihaplı durumların azaltılmasına yardımcı olabilir. Bu özelliğiyle romatolojik hastalıklar gibi inflamatuar rahatsızlıkların tedavisinde destekleyici olabilir.

Ozon Tedavi Randevusu Al

Ozon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ozon tedavisi, genellikle birkaç seans şeklinde gerçekleştirilir. Ozon gazı, oda ısısında hızla bozulur bu nedenle üretilir üretilmez, hemen kullanılması gerekir. Amaca ve hastanın ihtiyacına göre belirlenen dozlarda kullanılır. Ozon tedavisi yöntemleri şunları içerebilir:

  • Majör ozon tedavisi: (Majör Otohemoterapi) damar yolu açılarak 100 ml kadar kan alınır, üretilen ozon kana karıştırılır. Ozon, saniyeler içerisinde kan ile reaksiyona girer. Hastanın ozonlanmış kendi kanı tekrar damar yoluyla hastaya verilir. Bu işlem hastalığa bağlı olarak değişmekle birlikte genellikle gün aşırı olacak şekilde 12-15 seans tekrarlanır.
  • Minör ozon tedavisi: (Minör Otohemoterapi) hastadan 5-10 ml. kan alınır ozonla karıştırılır Ozonlanmış hastanın kanı kas içerisine uygulanır. Bu işlem daha çok KOAH, kanser hastaları ve akne tedavisi gibi durumlarda tercih edilir ve hastalığın durumuna göre belirli aralıklarla tekrarlanır.
  • Serum ozon tedavisi, bazı durumlarda kan yerine, dozu ve süresi hastalığa göre hesaplanarak ozonlanmış serumlar kullanılabilir. Tek veya ardışık olarak bir kaç ozonlanmış serum verilebilir.
  • Multi pass ozon tedavisi, bazı durumlarda, majör ozon, yani kan ozonlama tedavisi, 10 defaya kadar arka arkaya bir seansta uygulanabilir. 
  • Rektal ozon tedavisi: özellikle çocuklarda, damar yolu sorunlu hastalarda, kalın bağırsak hastalıklarında ozon gazını doğrudan makattan uygulamak tercih edilir.
  • Torba ozon tedavisi: şeker hastalığı damar tıkanıklığı gibi durumlarda ortaya çıkan ve güç iyileşen kol ve ayak yaralarının tedavisinde torba ozon tercih edilebilir. Ekstremiteler torba içerisine alınır ve uygun dozlarda ozon gazı torbaya verilir.
  • Üriner, vajinal insuflasyonlar, kulak, burun insüflasyonları gibi vücudun pek çok bölgesine yara iyileştirici, yenileyici özelliği için ozon uygulanabilir.
  • Ozon enjeksiyonu: Ozon gazı, bir iğne yardımıyla hastanın cilt altına, kas içine veya etkilenen bölgeye enjekte edilir. Bu yöntem, lokal olarak etkili olması için kullanılır ve genellikle kas ve eklem ağrıları gibi durumların tedavisinde tercih edilir.
  • Bel ve boyun fıtıklarında görüntüleme yöntemleri yardımıyla doğrudan disk içerisine ozon uygulamak mümkündür.
  • Eklem içi uygulama, diz ve kalça gibi eklemlerin dejeneratif hastalıklarında, menisküs ve bağ hasarlarında, ağrıyı azaltmak ve iyileşmeyi desteklemek için doğrudan eklem içine enjeksiyon yapılabilir veya PRP gibi uygulamaları ozonla aktive etmek yani etkinliğini artırmak mümkündür.
  • Karın yağları ve gıdı gibi bölgelerin bölgesel incelmesini desteklemek için yağ dokusu içerisine ozon enjeksiyonu yapılabilir.
  • Estetik amaçlarla yüze ve diğer cilt bölgelerine uygulanabilir. Zona ve uçuk gibi hastalıklarda cilde enjeksiyon yapılabilir. Ozonlu yağlar yüzeyel olarak kullanılabilir.
  • Ozon solumakla zarar veren bir gazdır Bu nedenle doğrudan akciğerlere uygulanmaz ancak ozondan elde edilen ozol gazının böyle bir yan etkisi bulunmaz kullanılabilir.
  • Ozonlu yağlarla tedavi: Ozon gazı, bazı bitkisel yağlar aracılığıyla korunabilmektedir. Ozonlanmış yağlar, buzdolabında saklandığında etkinliği daha uzun süre devam eder.
  • Ozon sauna: selülit gibi bazı cilt sorunlarında kullanılabilir. Özel bir kapsul içerisinde ısı ve ultraviyole desteği de olabilen cihazlar aracılığıyla uygulanır.
  • Ozonlanmış su ile tedavi: özel aparatlar aracılığıyla içme suları ozonlanabilir. Bu suların içilmesi, mide barsak hastalıkları tedavilerini destekleyebilir. 
  • Ozon kapsuller, kenevir tohumu yağı gibi ozonu tutma yeteneği yüksek olan bazı bitkisel yağlar, ozonlanır özel tekniklerle kapsul haline getirilir. Bazı hastalıkların tedavisinde, bu kapsullerin ağız yoluyla günlük alımı önerilmektedir. 

Ozon tedavisinden sonra nelere dikkat edilmelidir?

Ozon tedavisi sonrasında hastalar aşağıdaki noktalara dikkat etmelidir:

  • Eklem içi, omurga içi gibi özel enjeksiyonlar sonrasında istirahat etmek önerilir, bunların dışında diğer işlemlerde gündelik hayata engel bir durum yoktur.
  • Damardan ozon uygulamalarında genellikle 5. 6. seanslar gibi hastalık belirtilerinde bazı artışlar görülebilir, bunlar iyileşme krizi olarak adlandırılır ve vücudun tepkisidir. Tedaviye devamla bu şikayetler de kaybolacaktır.
  • Diyet ve beslenme: ozon tedavisi uygulanan günde alkol alımından kaçınmak gerekir işlem öncesi çok aç olmamak önerilir yine C vitamini içeren ilaçlar ozon ile aynı gün alınmamalıdır, bu ozonun etkisini azaltır.

Ozon Tedavisi Hakkında Detaylı Bilgi Al

Ozon tedavisi kimler için uygun değildir?

Ozonun birçok kullanım yeri ve tekniği olup, uygunluk her bir yöntem için farklıdır. Örneğin kanamalı bir hastaya damardan ozon uygulanmaz ama kanama noktasına uygulanan enjeksiyon kanama kontrolü sağlar. Genel olarak majör ozon uygulamaktan kaçınmak gereken durumlar:

  • Gebeliğin ilk 3 ayı,
  • Kontrol altında olmayan tiroid hormon yüksekliği,
  • Ciddi kanama problemi
  • Bakla hastalığı